PASSAT I FUTUR DELS

MAPES EN PAPER

 

 

 

Xerrant del passat, si hi ha un fet científic i cultural del qual Mallorca pot sentir-se orgullosa per haver estat capdavantera al llarg de l’història és, sens dubte, la cartografia.

ATLES CATALÀ (1375)

dels mallorquins Abraham i Jafuda Cresques és el millor mapa de l’Edat Mitjana. Es tracta d’un mapamundi de 6 fulls, una joia que es troba a la Biblioteca Nacional de Paris ja que va ser un regal de la Corona d’Aragó al nou rei de França. El tercer full és remarcable ja que inclou:

- la primera representació coneguda de la Rosa dels Vents

- és per ventura el primer mapa de muntanya?. S’hi pot veure un punt blanc que representa el cim del Teide a l’illa de Tenerife. Hi estan representades les Illes Canàries quan encara no havien estat conquerides per Castella

- el vaixell d’en Jaume Ferrer, un navegant mallorquí que va viatjar per la costa africana i per ports europeus al segle XIV. A part d’un carrer, a Palma també té una estatua a la Plaça de la Drassana.

- descriu els boscos de Noruega i les caravanes a travès del desert del Sahara que transportaven or entre “Guinea” i Al Andalus. El rei de “Guinea”, en Mansa Mussa, ha estat la persona més rica de tots els temps si ajustam el seu patrimoni a la inflació,..



MAPA DEL CARDENAL DESPUIG (1785)

Ell en va ser el promotor i, per ventura, va fer les descripcions dels pobles. Els autors són desconeguts. S'hi poden veure els cims més importants. Inclou 2500 topònims, entre ells els de 1250 possessions i la xarxa de camins. Al Centre Tramuntana de Raixa es pot admirar una versió molt ampliada com una gran alfombra que permet observar-lo amb atenció.

 

Els mapes digitals i les aplicacions es podrien considerar com una amenaça pels mapes en paper però també poden ser complementaris.


Qualitat dels mapes gratuïts en relació als de pagament. Les grans inversions inicials quan es fa la primera edició només s’amortitzen després de varies edicions i han de passar uns quans anys. Per això en quan a mapes de muntanya de qualitat, l'Alpina no té gairebé competència ja que s’ha de tenir molta paciència per recuperar la inversió inicial. La nostra política és d’invertir el que guanyem amb els mapes més venuts per fer-ne d’altres que mai seran un èxit comercial però que són importants pel territori i pels muntanyencs. El nostre mapa més rentable és un de cicloturisme i és el que ha costat menys doblers i, amb el que hi hem guanyat, hem pogut fer els mapes importants (però deficitaris) del Pla de Mallorca.

 

Degut a la pantalla petita dels dispositius de GPS o dels mòbils, un mapa en paper és important per planificar una ruta. I és imprescindible quan volguem ser noltros els que decidim per on volem anar i no Wikiloc!. De totes formes, lo modern i lo clàssic es complementen ja que podem agafar idees de rutes d’aquestes aplicacions.

 

Cada modalitat necessita un mapa personalitzat: el muntanyenc, el cercador de bolets i el ciclista. Els mapes gratuïts no tenen aquesta especialització.


Amb el GPS podem saber la nostra posició exacta i amb el mapa la ruta que volem seguir